همشهری آنلاین- سارا جعفرزاده: مراکز درمانی را خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا نامیدهاند و این نامگذاری با واقعیتهای مراکز درمانی در این روزهای شیوع کرونا متناسب است و همخوانی دارد. تعداد مراکز درمانی فعال در این زمینه کم نیست و یکی از آنها در منطقه15 قرار دارد. در این بخش از پایتخت، خیابان اعظم نظامی مقصد بیماران کرونایی است تا خود را به بیمارستان شهدای گمنام برسانند. این مرکز درمانی از همان روزهایی که زنگ خطر کرونا به صدا درآمد در حالت آمادهباش کامل بود. فعالیتهای متعددی برای مبارزه با کرونا در این بیمارستان شروع شد و در این زمینه اتفاقها هم کم نبود. از ابتلای برخی پرستاران و پزشکان به کرونا تا حاضر شدن برخی از پرستاران مبتلا بلافاصله بعد از بهبودی در محل کار که خبری از آنها هیچ جا شنیده نشد. حافظان سلامت هم در این مسیر از ابتلا به کرونا نه تنها ایمن نبودند بلکه در معرض جدی ابتلا به این بیماری قرار داشتند. گزارشی از خدمات این بیمارستان در روزهای کرونایی را با هم میخوانیم.
- مرکز کرونا در جنوب شهر
بیمارستان شهدای گمنام نام آشنایی برای اهالی منطقه15 است. از ابتدای شیوع کرونا، این بیمارستان بهعنوان مرکز ویژه برای بیماران مبتلا به کرونا در جنوبشرق تهران انتخاب شد و حالا این روزها این بیمارستان مقصد اصلی بیماران کرونایی است. دکتر«سید مجتبی میرهاشمی» رئیس بیمارستان شهدای گمنام در اینباره میگوید: «از هفته اول اسفند ماه سال97 بیمارستان شهدای گمنام بهعنوان یکی از مراکز درمانی مقابله با کرونا در جنوب شهر تهران انتخاب شد. طبیعی است که در روزهای ابتدایی، بیمارستان و کادردرمانی آمادگی کامل نداشتند و کاستیهایی هم در زمینه تجهیزات فردی و دارویی وجود داشت که به مرور کاهش پیدا کرد. اما با این وجود با تمام ظرفیت آماده پذیرش بیماران کرونایی شدیم.» دکتر میرهاشمی به کاستیها در زمینه دارو اشاره میکند و میگوید: «در روزهای ابتدایی کاستیهایی درزمینه دارو وجود داشت که در اسرع وقت بخش اعظم آنها با وحدتی که در دستگاههای خدماترسان ایجاد شد برطرف شد و در حال حاضر در این بیمارستان با کمبود دارو مواجه نیستیم.»
- اختصاص تمام ظرفیت بیمارستان به درمان کووید19
بیشتر مراکز درمانی تمام ظرفیت خود را به درمان کرونا اختصاص دادهاند. بیمارستان شهدای گمنام هم با تغییر وضعیت در بخشهایی مانند دیالیز، تمام ظرفیت خود را به مقابله با کرونا اختصاص داده است. دکتر میرهاشمی در اینباره میگوید: «با توجه به اینکه بیمارستان شهدای گمنام بهعنوان سنتر کرونا انتخاب شد، تمام ظرفیت و بخشهای بیمارستان به درمان کووید19 اختصاص پیدا کرد.» او به امکانات مناسب در خصوص دارا بودن دستگاههای تنفسی اشاره میکند و میافزاید: «خوشبختانه بیمارستان شهدای گمنام از امکانات مناسب آی. سی. یو برخوردار است و مشکل خاصی در خصوص تجهیزات و دستگاههای تنفسی نداشتیم ولی با این وجود، تجهیزات بیشتری را از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی جهت مدیریت پیک و اوج اپیدمی کرونا درخواست کردیم. در حال حاضر به یک دستگاه سی تی اسکن جهت اقدامات تشخیصی به موقع، دقیق و خدماتدهی بهتر نیاز داریم.»
- کاهش آمار پذیرش بیماران کرونایی
طرح فاصلهگذاری اجتماعی با هدف جلوگیری از شیوع کرونا چند وقتی است که در حال اجرا است اما برای اینکه بدانیم این طرح تا چه میزان موفق عمل کرده است باید نگاهی به آمار پذیرش بیمارستانها بیندازیم. دکتر میرهاشمی در خصوص آمار پذیرش بیماران کرونایی در بیمارستان شهدای گمنام میگوید: «با توجه به اینکه اکثر بیماران مراجعهکننده از مراکز دیگر به بیمارستان شهدای گمنام ارجاع داده میشوند، از حدود یک هفته قبل آمار پذیرش و بستری کووید19 کاهش قابل ملاحظهای داشته اما با این وجود زود است که بخواهیم در مورد اثر طرح فاصلهگذاری اجتماعی قضاوتی داشته باشیم. با این حال، کادر درمان و همکاران ما اعم از پزشک، پرستار و نیروهای پشتیبانی تمام این روزهای سخت را در شیفتهای سخت و طولانی کاری در کنار بیماران بودند و در این راه از کمک نیروهای داوطلب پزشک، پرستار، کمک بهیار و خدمات و نیروهای جهادی نباید غافل شد که انصافاً کمک بزرگ و قوت قلبی نه تنها برای کادر درمان این مرکز درمانی بلکه برای همه مراکز درمانی و بهداشتی کشور بودند.»
- فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنیم
دکتر میرهاشمی شهروندان را به رعایت فاصلهگذاری اجتماعی ترغیب و از آنها درخواست میکند همچنان در منزل بمانند او میگوید: «توصیه من به شهروندان همان توصیه مسئولان و کارشناسان است. همچنان شهروندان بهویژه گروههای آسیبپذیر مانند سالمندان فاصلهگذاری اجتماعی را که این روزها از آن بهعنوان فاصلهگذاری هوشمند نام برده میشود جدی بگیرند و از ترددهای غیرضروری خودداری کنند، تمام پروتکلهای وزارت بهداشت را در خصوص رعایت موارد بهداشتی در نظر داشته باشند و رعایت کنند، چراکه هیچکس از این بیماری مصون نیست.» او به آمار قابل توجهی از ابتلا به کرونا در میان شهروندان منطقه15 اشاره میکند و میگوید: «آمار دقیقی در خصوص تعداد افراد مبتلا به کرونا در منطقه15 در دست نداریم و بهصورت قانونی این آمار تطبیقی باید از طریق مراجع ذیصلاح اعلام شود اما این منطقه یکی از مناطق پرجمعیت تهران است و با توجه به آمار بستری و با استناد به آزمایشات انجام شده میتوان گفت در این بیمارستان آمار قابل توجهی از بیماران کرونایی ساکن منطقه15 بودهاند.»
- پرستار مبتلا به کرونا:
برای خودم پرونده پزشکی تشکیل دادم
«فاطمه علیزاده» یکی از پرستاران بیمارستان شهدای گمنام است که از روز بیستم اسفند ماه متوجه وجود علائم بیماری در خود شده بود. او در اینباره به خبرنگار همشهری میگوید: «از بیستم اسفند متوجه بیماری خودم شدم و در مورد آن با پدر و مادرم صحبتی نکردم. بیشترین نگرانی من به خطر افتادن سلامتی پدر و مادرم بود و میترسیدم آنها به کرونا مبتلا شوند. بالاخره با هرترفندی بود خانودهام را به شهرستان فرستادم. در نهایت روز 25 اسفند در شیفتکاری خودم برای خودم پرونده پزشکی تشکیل دادم و روز 27 اسفند بعد از گرفتن جواب آزمایشات متوجه شدم که صددرصد به کرونا مبتلا شدهام و در اورژانس بیمارستان بستری شدم. حال بسیار بدی را از لحاظ جسمی تجربه میکردم اما آرامش خاطری داشتم که تمام تلاشم را برای بیماران به کار گرفته بودم. بعد از 2 روز بستری در بیمارستان، به منزل رفتم و حدود دو هفته در خانه قرنطینه شدم و بعد از دو هفته تست کرونای من منفی شد و در محل کارم حاضر شدم. علیزاده میافزاید: «یکی از دلایلی که باعث شد دوباره بعد از 14 روز بیماری در بیمارستان حاضر شوم این بود که احساس میکردم در این شرایط بیماران به من نیاز دارند و باید در کنار آنها باشم.»
- پزشک متخصص بیماریهای عفونی:
دوری از بیماران برایم سخت بود
دکتر«نوشین حاجیزاده» متخصص بیماریهای عفونی در بیمارستان شهدای گمنام دو هفته بعد از شیوع کرونا به این بیماری مبتلا شد. او درباره روزهای بیماریاش میگوید: «از همان روزی که شغل پزشکی را انتخاب کردم میدانستم که با بیماریهای واگیردار در ارتباط هستم و بالاخره ممکن است که خودم هم درگیر بیماری شوم. با توجه به تجربه بیماری خودم مهمترین چیزی که بیماران در زمان ابتلا به کرونا نیاز دارند، اطمینان خاطر است. وحشت از این بیماری، بیماران را اذیت میکند اما اطمینان خاطر و دادن آگاهی درخصوص بیماری باعث میشود بیماران بهتر با این موضوع کنار بیایند.» دکتر حاجیزاده در خصوص روزهای قرنطینه در منزل میگوید: «روزهای قرنطینه را به سختی در منزل سپری کردم و دوری از بیماران بدترین چیزی بود که در آن روزها تجربه میکردم و دوست داشتم زودتر سرکارم حاضر شوم و در کنار بیمارانم باشم. یکی از نکاتی که لازم است افراد بدانند این است که باید ترس از این بیماری را از خود دور کنند چون ترس باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن میشود و میزان ایمنی بدن را پایین میآورد و ویروسها عاشق میزبانهایی هستند که ایمنی بدنشان پایین است. لازم است نکات بهداشتی را بیش از پیش رعایت کنیم تا زودتر از این بیماری خلاص شویم.»
نظر شما